Quiche lorraine

Danie pochodzi z północno-wschodniej Francji (Alzacja i Lotaryngia) i składa się z podstawy z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełnionej wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Nazwa quiche pochodzi od niemieckiego słowa Kuchen, co znaczy ciasto.

Składniki:

kruche ciasto: 

175 g mąki pszennej

125 g masła

25 g startego sera żółtego

2 łyżki wody

2 łyżki suszonego tymianku, suszonej bazylii, oregano, chili

łyżeczka soli ziołowej

 

farsz:

 pokrojona w kostkę kiełbasa (ale może być również mięso mielone)

2 duże cukinie

garść pomidorów (warto sparzyć i obrać ze skóry)

garść oliwek

2 czerwone papryki

świeże zioła (listki oregano lub bazylii)

masa jajeczna: 

4 jajka

4 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 1 mały jogurt grecki bądź naturalny

szczypiorek lub pietruszka

starty parmezan

sól i pieprz

  1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, suszone zioła, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

  2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę lub mięso z pokrojoną w kostkę papryką. Następnie dodajemy startą na grubym oczku cukinię (warto przed dodaniem odsączyć z sok), pokrojone w kostkę pomidory i listki świeżych ziół (doprawiamy według własnego uznania- sól morska, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka chili). 

  3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.

  4. W średniej misce ubijamy jajka ze śmietaną lub jogurtem greckim/naturalnym. Dodajemy posiekany szczypior lub natkę pietruszki. Mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

  5. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta układamy podsmażone warzywa z kiełbasą/mięsem i zalewamy masą jajeczną. Na końcu posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno. 

Kilka razy modyfikowałam składniki farszu - w zależności od zawartości lodówki. Polecam eksperymentowanie :)

Posted in Uncategorized.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *