Stół wielkanocny

Jak nakryć i udekorować stół wielkanocny?

Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by zachwycić Gości.

1. Odległość pomiędzy poszczególnych gośćmi powinna wynosić około 40 cm. Jeśli jest mniejsza należy maksymalnie uprościć i zredukować liczbę nakryć (np. użyć małego zamiast dużego talerza).
2. Przy każdym gościu powinna być chociaż jedna serwetka. Dobrym rozwiązaniem są dwie – jedna, mniejsza, dyskretnie rozdzielająca talerze, i druga – większa do położenia na kolanach.
3. Układając serwetki (nieważne, czy płócienne – bardziej eleganckie ale problematyczne, czy papierowe – proste i wygodniejsze – polecamy! – nie należy ich układać złożone w tzw. „pawi ogon”. To już passé, było i minęło, a kojarzyć się może z dworcowymi barami).
4. Wygodnym i eleganckim rozwiązaniem jest, gdy komplet małych przyborów do przypraw znajdzie się przy każdym gościu. Powinien wtedy stać w lewym górnym rogu. Jednak jest to możliwe przy dużych stołach. W warunkach domowych, kiedy walka toczy się o każdy centymetr, jeden zestaw powinien stać na środku stołu. Ważne jest, by pieprzniczka i solniczka stały blisko siebie, niemal się stykając.
5. Aby nadać przyjęciu szyku, można użyć wizytówek z imieniem. Etykietki ustawiamy na górnym talerzu lub ponad nim, powyżej sztućców do deseru.
6. Ustawiając elementy dekoracyjne na stole nie przesadźmy z ich wielkością. Pokaźne bukiety na środku stołu sprawdzają się tylko na zdjęciach katalogowych. Goście, którzy nie będą widzieli rozmówcy z naprzeciwka, nie będą się dobrze czuć przy naszym stole.
7. Warto przygotować dla każdego gościa mały prezent „od Zająca”. Może to być kilka czekoladowych jajek lub wielkanocne ciasteczko zapakowane ozdobnie w celofan lub bibułkę. Paczuszkę kładziemy przy nakryciu, np. na talerzu.
8. Wybór koloru i wzoru zastawy w pewien sposób przesądza o charakterze stołowej stylizacji:
– geometryczne, białe naczynia stworzą wrażenie elegancji i nowoczesności,
– ażurowe lub ze złotym wykończeniem nawiążą do tradycji,
– kilka różnych rodzajów wzorów kwiatowych nada stylizacji charakteru vintage (jednak wtedy warto trzymać się zasady, że każdy gość otrzymuje 1 rodzaj wzoru – unikniemy wtedy wrażenia chaosu na stole),
– sprawdzonym połączeniem kolorystycznym na Wielkanoc jest biel i zieleń. Do tego można dodać kilka elementów żółci. W tym roku polecamy jednak kolory pastelowe, lawendowy, miętowy i delikatny róż.

stół wielkanocny wielkanoc jak nakryć stół

 

Posted in inspiracje and tagged .