Pomarańczowe Kobiece Ciasteczka

Składniki:
300g mąki
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
80g cukru
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
150g zimnego masła
po szczypcie mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków i imbiru

Wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz przyprawami. Dodać startą pomarańczową skórkę, zimne posiekane masło i zółtko. Zagnieść szybko ciasto i wstawić je na około 1 godziny do lodówki.
Po godzinie rozwałkować ciasto i wycinać z niego ciasteczka. Układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12-15 minut w temperaturze 170-180 stopni C. Przestudzone ciasteczka, można udekorować według uznania. Nam posłużyły jako poczęstunek na Dzień Kobiet więc żeby pasowały do dekoracji zostały polane czerwoną polewą (biała polewa + czerwony barwnik spożywczy).

Posted in Uncategorized.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *