Pierniczki Świąteczne

  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 szklanki)mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 szczypta soli
  • Wykonanie:
  • Rozgrzać piekarnik do 180°C
  • Miód podgrzać. Dodać do mąki i wymieszać. Po przestygnięciu dodać cukier, żółtko, masło, sodę, przyprawę do pierników i szczyptę soli. Wszystko wymieszać.
  • Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach.
  • Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180°C.
Posted in Uncategorized.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *