Cytrynowe Guziki

Składniki:
2 szklanki mąki
140g miękkiego masła
1 cytryna
1 jajko
4-5 łyżek cukru pudru

Do wycinania: 2 kieliszki - jeden o większej średnicy, drugi o niewiele mniejszej oraz słomka.

Mąkę posiekać z masłem. 
Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce i wycisnąć sok.
Do mąki wsypać cukier, dodać jajko, startą skórkę i sok z cytryny. Zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Po godzinie wyjąć z lodówki i  rozwałkować. Wycinać ciasteczka większym kieliszkiem. Następnie mniejszym kieliszkiem wycisnąć kształt obwódki guzika. Słomką wyciąć dziurki guzika. 

Układać ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temperaturze 170-180 stopni C przez około 15 minu

Posted in Uncategorized.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *