Candy Bar

Co to takiego ten Candy Bar i czy nie można po polsku?

Candy Bar przywędrował do nas, jak to mówią, z  Zachodu. Najpierw pojawił się na weselach, imprezach firmowych, a teraz powoli staje się elementem domowych przyjęć z różnych okazji.

Candy Bar to po prostu Kącik Słodkości, Słodki Bufet, Słodki Kącik. Polskich nazw jest kilka. Oprócz tradycyjnych wypieków i ciast znajdują się tam przeróżne smakołyki, takie jak: cukierki, żelki, ciasteczka, cake popsy, babeczki, francuskie makaroniki, czekoladki itp. Wszystko dobrane jest kolorystycznie i tematycznie do motywów przyjęcia. I w tym właśnie tkwi tajemnica sukcesu Słodkiego Bufetu. Jest po prostu wizytówką przyjęcia, która zachwyca gości.

 A jak to wygląda w praktyce? Oryginalnie Candy Bufet jest jedynym stołem na przyjęciu, na którym znajduje się poczęstunek. Oczywiście mogą być przygotowane dla Gości miejsca do siedzenia, równie ładnie udekorowane, ale to na stole ze słodyczami znajdują się przysmaki. Działa to podobnie jak „szwedzki stół”. Takie rozwiązania sprawdza się na krótkich proszonych przyjęciach, które trwają określoną ilość czasu.

W polskich realiach, gdzie przyjęcie często połączone jest z obiadem lub kolacją, a gościom serwowane są i słodkie i konkretne potrawy, dzięki Słodkiemu Bufetowi łatwiej serwować gościom potrawy. Candy Bar jest też ważnym elementem dekoracji. Słodki Kącik, ustawiony gdzieś z boku, zaprasza do poczęstowania się przysmakami. Goście sami podchodzą do niego.

Nasze polskie, tradycyjne imprezy, przy suto zastawionym stole, powoli wypierane są przez lżejsze formy przyjęcia, na których mobilni gościa sami częstują się przysmakami zaoferowanymi na stołach z poczęstunkami. Jeszcze kilka lat temu budziło to zgorszenie na weselach, zwłaszcza wśród przedstawicieli starszego pokolenia. Jednak obecnie to norma, że na przyjęciu weselnym słodki poczęstunek stoi na stole gdzieś z boku i goście sami decyduję kiedy mają na niego ochotę.

Podobne tendencje zwyciężają na rodzinnych imprezach. Zwłaszcza, że większość nadal organizowana jest w domach, które mają ograniczoną przestrzeń. Dzięki Słodkiemu Bufetowi łatwiej pomieścić większą ilość gości. Można im zaproponować „imprezę stojącą” (standing party), która nie polega wcale na staniu, ale na tym, że nie ma na niej miejsc przy stołach. Goście korzystają ze szwedzkiego bufetu, jedzą trzymając talerze w rękach. Siadać mogą na kanapach, krzesłach, poduchach rozłożonych na podłodze. Oczywiście nie jest to forma na każdą okazję. Jednak warto ją wypróbować np. na urodzinach. 

Candy Bar tematyczny jest też niemałą atrakcją na kinderbalach. Dzieciaki są zachwycone stołem pełnym słodkości z bohaterami ulubionych bajek. A ponieważ dzieci nie lubią długiego siedzenia za stołem, właśnie taka forma imprezy jest dla nich idealna.

Projekt Party specjalizuje się w organizacji tematycznych urodzin, a w naszej ofercie znajduję także Candy Bar. Usługa obejmuje indywidualnie ustaloną ilość i rodzaje słodkości, naczynia, transport, ustawienie kącika i dekoracje. Wszystko w zależności od potrzeb klienta. Nie musimy ograniczać się do samego słodkiego kącika, można rozstawić patery na stołach czy przygotować słodkie pudełeczka w ramach podziękowania dla gości. Zainteresowanych tematem zapraszamy do kontaktu.

Posted in Uncategorized.